Montera & hänga upp

Att montera våra skenor är en enkel process. Följ instruktionerna nedan så har du snabbt snygga måttanpassade skenor uppe för att hänga dina gardiner på.

Verktyg som du behöver:

- Måttband eller tumstock

- Bågfil eller kap/ger-såg

- Lämplig borr för håltagning

- Skruvmejsel eller skruvdragare

Mät ut väggen

Börja med att mäta bredden på den vägg där skenan ska monteras. Vi rekommenderar att ni kapar skenan till minst 1cm mindre än väggens bredd. Detta för att skenan enkelt ska kunna monteras upp och för att ta höjd för ev. rundade skarvar mellan golv & tak.

OBS! Våra skenor är tillverkade av aluminium och kapas enkelt med en bågfil eller kap/ger-såg.

Efter att ni kapat skenan till den önskade längden monteras skenorna ihop med hjälp av kopplingar för att bilda den kompletta längden. Se nedan för hur detta görs:

Montera takfästen

Viktigt! Våra wavegardiner har vågor som är 8cm djupa, dvs. att gardinen vågar ut 8cm framåt och 8cm bakåt. Därför ska skenan monteras på minst 6-8cm avstånd ut från närmsta kontaktyta på väggen. Med kontaktyta på väggen menas fönsterbräde, element etc. Om inget sådant finns så ska skenan sitta 6-8cm ut från väggen.

Observera att detta enbart är en rekommendation. Om man vill spara utrymme, så kan skenan monteras närmare väggen, dock finns en risk att gardinens vågor störs av väggen. 

De medföljande takfästena håller upp skenan i taket. Då skenan fästs i ytterkanten av fästet så ska hålen tas ca. 1,5 cm längre in än där skenan ska hänga. Dvs. om skenan ska hänga 8cm ut från väggen så ska hålen tas ca. 6,5cm ut från väggen.

Beroende på vilket material taket är byggt utav så ska takfästen monteras med 60-90cm mellanrum. Detta varierar beroende på vikten på gardinen och hållfastheten på taket.

T.ex. rekommenderar vi att fästen för en mörkläggningsgardin på ett gipstak monteras med 60cm mellanrum medans på ett betongtak kan dessa monteras med 80cm mellanrum.

Strykning

Våra gardiner, i synnerhet de mörkläggande, har en viss tyngd i sig. Detta gör att att gardinerna får veck under transport och bör strykas innan de hängs upp. Det är inget man måste göra men något vi gör hos alla våra kunder och vi rekommenderar att man gör det för bästa resultat.

Vi rekommenderar att man använder låg värme och ångstryker gardinerna. Stryk dom på baksidan och testa försiktigt på en liten yta innan ni fortsätter med hela gardinen.