Mäta & planera

Att ta mått för sina gardiner är enklare än många tror. Med lite tålamod och planering kan man enkelt få rätt mått och planera hur man vill inreda. Nedan är vår guide med tips & råd.

Planera

Börja med att fundera på hur ni vill inreda väggen med gardin och vad syftet med gardinerna är. Ska dom enbart hänga för inredning och aldrig stängas igen? Eller, ska dom även användas för insynskydd eller mörkläggning?

Den viktigaste faktorn när man inreder med gardiner är vad vi kallar för täckning eller täckningsbredd. Det står för den bredd som gardinen har när den är helt utdragen.

Så om du har en vägg som är 5 meter bred och vill att gardinlängden (eller gardinlängderna) ska täcka hela väggen när gardinerna är utdragna, så behöver den totala täckningsbredden av gardinlängderna vara minst 5 meter. Fördela sedan denna täckningsbredd på det antal längder ni önskar.
 
Våra wavegardiner har en 1-2 relation mellan täckningsbredd och den faktiska bredden av tyget. Det betyder att varje meter täckning är 2 meter gardin, detta göra att man får fylliga vågor.
 
En annan viktig punkt i planering är hur långt ut från väggen gardinen ska hänga. Våra gardiner har ett vågdjup på 8cm, vilket betyder att gardinen vågar ut 8cm bakåt och 8cm framåt från där skenan hänger. Så skenan ska helst hänga mellan 6-8cm ut från väggen.
 

Mäta

Bredd

Mät bredden på den väggen som ska inredas med gardin. Detta värde är den yta som ska täckas när gardinen är ihopdragen. Beroende på hur ni önskar att inreda kan detta fördelas på ett antal gardinlängder. Se nedan exempel på en vägg som är 500cm bred och har 2 fönster där väggen ska täckas av 3 separata gardinlängder:

Baserat på fördelningen av längder så beställer ni längder som tillsammans blir till den totala bredden av väggen. Om man följer exemplet ovan så kan 500cm täckning t.ex fördelas på följande vis:

- Del 1: 160cm

- Del 2: 198cm

- Del 3: 160cm

Totalt: 518cm täckning.

OBS! I exemplet ovan så blir den totala summan av längderna mer än den faktiska bredden på väggen. Detta för att säkerställa att gardinerna täcker hela väggen när de är igendragna. Om man inte har behovet av att kunna dra igen gardinerna helt så kan man välja bredder som enbart täcker den yta på väggen där dom hänger.

Höjd

Ta måttet från golv till tak och ta bort 5cm. Våra skenor kommer ner 3 cm från taket och vi rekommenderar att gardinen ska sväva 2 cm ovanför golvet. Därav 5 cm totalt som ska dras av från rummets takhöjd för att få den korrekta höjden på tyget.

OBS! Att tyget ska sväva 2 cm ovanför golvet är enbart en rekommendation. Önskar ni en gardin som ska vara närmare golvet eller ligga på golvet så kan man justera detta efter eget önskemål.

Exempel: Takhöjden på rummet är 250cm. Då tar man bort 5 cm (3 cm för skena + 2 cm för avstånd mellan golv och gardin) och beställer en gardin som är 245 cm i höjd.

På ingardin.se kan du beställa gardiner upp till 280cm. Om du har behov av längre gardiner så kan du kontakta oss på info@ingardin.se så kan vi ge ett pris för ert exakta mått.